Tuesday, January 16, 2007

Bine m-am gasit!

Am ajuns din nou in Columbia, Missouri. Semestrul asta o sa iau cursurile urmatoare: Picture Story, Staff (lucrez la ziar - www.digmo.org) si Electronic Photojournalism. De la primul si al doilea o sa pot sa va povestesc. Al treilea este, in mare, despre cum sa-ti faci site cat mai eficient, cu flash si html.

Azi am inceput deja la ziar. Daca aveti timp, mai dati cate o tura pe site-ul ziarului si dati o parere (pe pozele mele astept critici/comentarii, ca design-ul stiu ca e varza). De-acu' incolo cred ca o sa pun si poze, ca sa povestim despre editare si intreaga distractie (de la cum intri in redactie pana pleaca poza la tipar). E foarte interesant. Editorii de aici se dau peste cap sa te ajute sa tragi de tine cat se poate.

Exemplu scurt de azi. Scolile s-au inchis doua zile, pentru ca e gheata peste tot. Reporterii au scris despre asta, noi tre' sa ilustram. Mi-au dat o lista cu scoli si mi-au urat succes. Avem doi editori noi. Unul dintre ei este Ben Reed, pe care l-am cunoscut azi. Student in ultimul an. Pe link-urile astea vedeti ce poze face.

http://www.cpoy.org/index.php?s=WinningImages&yr=61&c=27&p=1.0
http://web.missouri.edu/~brm75/portfolio.html

Revin. Azi ne-am cunoscut. Inainte sa plec la pozat scoli inghetate, imi spune: "Vreau cadre largi, medii, prim-planuri. Alea clasice, ca sa fim siguri ca avem ce baga, dup-aia faci ce vrei tu. Vreau sa imi arati gheata intr-un fel in care n-a mai vazut nimeni gheata sau zapada pana acu'." Normal ca n-am reusit. O sa pun maine pe blog pozele cu care m-am intors de acolo (acu' nu le am la mine), apoi pozele care au intrat in ziar si motivele (cand aleg editorii pozele, stau cu fotograful si discuta ce le place, ce ar mai fi putut facut, de ce sa aleaga pe una in defavoarea alteia etc.).

Ben e unul din cei doi editori foto sefi (sunt vreo 7 editori in total/14-15 fotografi). El ii coordoneaza pe ceilalti editori. Mi-a placut mult ca le-a spus editorilor ca rolul lor, in afara de imaginea ziarului, este ca fotografii cu care sa lucreze sa devina mai buni. Adica sa discute cu ei INAINTE si DUPA FIECARE actiune, sa corecteze idei, tehnica, toate cele. "Daca depistati tipare, chestii care se repeta, tre' sa le spuneti. Daca nu sunt atenti la fundal, le spuneti. Daca se putea face mai bine, ii trimiteti inapoi - in limita deadline-ului." Si asa mai departe. Nu mai tin minte, ca sunt tare obosit. O sa ma apuc sa-mi notez. Nu de alta, dar nu mai stiu exact ce a spus, dar tin minte foarte clar ca imi placea mult ce spunea.

Gata! Mi-e somn. Maine pun poze, daca am timp.

1 comment:

andrei said...

Nu prea am vazut-o. Dar o sa pun imediat pozele.