Saturday, October 14, 2006

Absolut






Cu ce ma distrez la cursul de lumina si culoare. Asta a fost ultima tema in studio. A trebuit sa pozez sticla. Orice fel de obiect din sticla. Le-am explicat ca, la romani, sticla nu inseamna beculetze si caluti transparenti. Sticla e sfanta! Am zis sa le dau un exemplu si sa imbin inutilul cu placutul la tema asta. Si-apoi, tot era aproape ziua lui Mihai Vasile, asa ca i-am dat o vodca electronic.

Slava Domnului, am scapat! De-acu', partea de lumina inseamna blitz afara, inauntru, peste tot. O distractie, la cat iubesc io blitzul. Da', ma rog, e bine sa-i stii toate cusaturile.

Jmecherie tehnica, daca intereseaza pe careva:

Am invatat recent cum corecteaza astia lumina a la Marriott: F-light (cica F e fie de la Fluorescent - adica neon - fie de la "Fucking annoying light"). Pun un gel verde (o folie subtire de plastic) peste blitz, ca sa fie totul in nuanta de verde, apoi redreseaza in Photoshop. Adica uniformizeaza verzuiul ala de kkt. E mult mai usor sa corectezi o singura culoare. Pe cand, daca blitzul iti da 5500K, iar neonul (in functie de fluctuatia curentului) iti da valori intre 3200K si 5000K, ai de redresat doua culori, deci in oricare parte ai incerca sa redresezi, strici cealalta culoare.

O alta solutie este sa pui timp de expunere cat mai scurt si diafragma inchisa bine, ca sa nu ajunga decat lumina blitzului la subiect. E cam de rahat ca pierzi fundalul, da' uneori merge. Ma rog, parerea mea e ca majoritetea fotografiilor in care blitz-ul e vizibil sunt de rahat, da' asta este ceea ce astia numesc aici o optiune stilistica :)))

7 comments:

andrei said...

apropos de mpg, era sa zic... de ce ma provoci? :))

Andreea Tănase said...

andreea tanase: salut! in primul rand felicitari pt ce faci acolo!
cat despre sticla, m-am chinuit si eu cu o sticla de bere, care evident trebuia sa aiba si brobonele de apa pe ea si evident ca dupa o periada de chin cu luminile, incepuse sa se dezlipeasca eticheta

cata said...

din cite stiu eu, ceea ce vedem pe sticlele din reclama nu sunt brobonele de apa. asta sugereaza, dar de fapt este un lichid ce contine glicerina. glicerina aia se tine intr-un spray care la rindul lui se pastreaza la rece. dupa ce improsti sticla cu respectivul lichid tre' sa te misti repejor: caldura mareste fluiditatea glicerinei si o va face sa se prelinga pe obectu' de pozat.
anda, daca ai incercat smekeria cu sticla de bere cu brobonele de apa, cred ca te-ai chinuit rau.

andrei said...

In primul rand bun venit la noi pe blog, draga Andreea (preferi anda?). In al doilea rand, draga Marane, in sfarsit ne-ai lamurit si pe noi de ce ajungeai la actiunea de la 10 la doispte far-un sfet. Adica ajungeai in redactie, ca nu mai era cazul. Renunta dracu' la luminile alea, ca o sa te dea astia afara!
Cat despre luminile laterale, alea cica tre' sa iti dea un contur, o maslina, o atentie. Da', sincer, nu ma preocupa foarte tare. Sansele sa imi fac studio sa pozez manechinuite sau sticle de vodca sunt destul de palide.

cata said...

andrei, lumina de contur nu se plaseaza cumva in spatele subectului?
eu stiam ca cele laterale sunt pt volum, nu pt contur.

andrei said...

Tot ce se poate, draghe Cata. Terminologia fotografiei de studio este un punct moale la mine. In cazul asta, lumina (fie volum, fie contur, ca am folosit o singura sursa) vine de sub subiect, recte sticla si pahar. Dupa cum vezi, draga Mihai, nici io nu pricep foarte mult, desi unii pe aici se asteapta sa inteleg.

Andreea Tănase said...

salut cata!
stiu de spray-ul cu glicerina, dar eu nu il aveam. si a trebuit sa improvizez. trebuia sa fac cateva fotografii repede, pentru un proiect foto ce-mi trebuia la scoala (pe care am terminat-o, finnaly). impreuna cu zolly, il cunosti, am gresat sticla si apoi am pulverizat apa. proasta miscate, evident. nu vrei sa stii ce a iesit. uleiul de corp i l-am facut cadou lui zolly, impreuna cu sticlele de bere, pe care nu prea-ti venea sa pui mana. in cele din urma am ales un alt subiect. maran stie despre ce vorbesc.
oricum, mi-am dat seama ca nu am rabdare in studio. e prea multa bibileala.
draga andrei, prefer andreea. si multumesc
si bogdan, mai lasa umbrelutzele alea, ca nu sunt asa de ametitoare. cred ca ai avut tu o problema la ora aia.
pupi